Kniven är inte bara kökets mest värdefulla redskap, det har också kommit att bli en inredningsdetalj och statussymbol. Många gillar att lägga ner en extra slant på köksknivarna och låta dem hänga framme synligt, gärna på en praktisk knivlist. Vill man inte att knivarna ska vara lika synliga i köket är ett knivblock en bra förvaring, oavsett vilken förvaringsmetod du väljer är kvalitén på knivarna det viktigaste.
Dyra köksknivar – en långsiktig investering
Det som skiljer en dyr kniv från en billig är kvalitén på stålet, handtagets utformning och tiden det tar att tillverka. Billigare knivar är i regel tillverkade med ett mjukare stål vilket påverkar skärförmågan och livslängden. Kvalitetsknivar är oftast tillverkade i japanskt stål vilket är mer härdat och hårt. Som med mycket annat, säger priset allt om kvalitén du köper. Ju dyrare kniv, desto bättre.
Här hittar du be bästa köksknivarna - olika modeller som alla håller hög kvalitet.
Japanska knivar har oslagbar kvalitet
När det kommer till högkvalitativa knivar ligger de japanska i framkant, hade knivtillverkning varit en OS-gren hade japanerna varit flerfaldiga guldmedaljörer. I Japan är smed ett statusyrke och det finns en lång tradition av att tillverka både funktionella och estetiskt tilltalande knivar. De japanska knivarna slipas brantare vilket ger en sylvass egg och tunnare spets.
Japanska köksknivar är tillverkade enligt konstens alla regler och ger oslagbar skärpa och livslängd.
Är det billigare att köpa en dyr kniv?
Som nämnt är billigare köksknivar tillverkade av material av något sämre kvalitet, detta påverkar knivens livslängd. När du väl bestämt dig för att köpa en lite dyrare kniv kommer du med all säkerhet vara mer noggrann med hur du sköter den. Ingen kniv, oavsett kvalitet, ska diskas i maskin eftersom det sliter på bladet. Men om du har en billig kökskniv är risken större att du lägger in den i diskmaskinen av bara farten.
En kockkniv som kostar några hundralappar är förstås lockande när jämför med kvalitetskniv för ett par tusen. Men på sikt kan det faktiskt löna sig att göra en investering. Om en billig kökskniv håller i cirka tre år kommer en dyrare kökskniv hålla i årtionden, förutsatt att den sköts rätt. Så som svar på frågan huruvida det är billigare att köpa en dyr kniv - ja, i det långa loppet är det billigare att köpa en dyrare kvalitetskniv. För att inte tala om hur mycket roligare de är att använda, och det är ovärdeligt.
I exemplet har du tjänat in motsvarande kostnad för en dyrare kökskniv efter 12 år.
Olika sorters knivar för olika ändamål
Man kan såklart använda sig av en bra kniv till det mesta, men för att underlätta arbetet i köket är knivar tillverkade efter specifika ändamål. Detta kommer inte bara göra matlagningen roligare, den blir också mycket mer effektiv. Du har kanske testat att skära bröd med en vanlig kockkniv, och det går om än med lite ansträngning, men det är mycket lättare att använda sig av en brödkniv tillverkad ör just den uppgiften.
Det är helt klart värt att investera i flera olika riktigt bra knivar, du kanske inte behöver köpa alla sorter som finns men på några stycken kommer du riktigt långt.
Satsa på flera kvalitetsknivar samtidigt
Om du ännu inte äger en riktigt bra kniv och vill göra en investering kan du med fördel satsa på att köpa ett knivset. Det kan variera lite mellan tillverkarna vad som ingår i seten men vanligt är att de innehåller en kockkniv, en grönsakskniv samt en liten skalkniv. Här har vi valt ut de bästa knivseten just nu, den perfekta starten på din knivsamling.
Vi har jämfört olika set och valt ut de bästa knivseten baserat på betyg, recensioner och tester.
Olika knivar för olika ändamål.
Lilla knivskolan
Kockkniv
Europeiska kockknivar har en nästan helt rak egg som når hela vägen fram till spetsen, den är som bredast närmast skaftet. En japansk kockkniv, även kallad Nakiri, å sin sida är helt rak och trubbig framtill och saknar därmed en spets. Det finns ytterligare en variant på en japansk kockkniv som heter Santoku och den har ett utseeande som påminner mer om den europeiska modellen.
Japanska knivar känns igen på det utmärkande, randiga mönstret på bladet. Detta visar att kniven är tillverkad med en avancerad metod där flera lager av stål läggs på varandra för att ge kniven maximal styrka, det gör också att kniven kan slipas riktigt tunt.
Kockknivar kan användas till det mesta även om det vanligaste är att dela och skära på större bitar av exempelvis kött och grönsaker.
Här har vi listat de bästa kockknivarna just nu, se till att lyft din matlagning till nästa nivå direkt!
Köttkniv
En köttkniv är rejäl med ett stort blad och något rundad, uppåtböjd topp vilket gör det möjligt att hantera större stycken kött utan att eggen skadas. Knivens speciella utformning gör det också möjligt att stycka ben och pusta bort hinnor, något som oftast inte är möjligt med en vanlig kockkniv. Ska du skära större grönsaker som pumpa eller melon funkar köttkniven utmärkt även till det.
De bästa köttknivarna hittar du här, kvalitativa och högpresterande.
Grönsakskniv
En grönsakskniv är riktigt användbar eftersom kan användas till det mesta inom köket. Det är som en lite mindre variant av kockkniv, det mindre bladet är smidigare att skära grönsaker med. De kan variera i utseende och utformning, men funktionen för dem är densamma.
Den bästa grönsakskniven hittar du här - bara att klicka hem direkt!
Brödkniv
Brödkniven känner de flesta igen eftersom den har små tänder på bladet som effektivt sågar sig igenom alla olika sorter av bröd. Det man kan tänka på är att tänderna gärna får vara mer vågformade snarare än vassa spetsar. Om tänderna är för vassa blir det gärna smuligt när du sågar igenom brödet medan vågformade tänder lämnar mindre spill. Brödkniven behöver bytas ut mer sällan än andra knivar eftersom man sågar med den vilket inte gör den slö på samma sätt som exempelvis en kockkniv.
Här hittar du de bästa brödknivarna på marknaden just nu som alla skär bröd smulfritt.
Filékniv
Med det långa och böjliga bladet kan du med enkelhet ta ut fina filéer ur exempelvis lax. Även har finns det japanska varianter och de brukar vara lite stummare och slipade bara på ena sidan. Båda varianter funkar toppenbra, det är bara olika tekniker för att använda dem.
De bästa filéknivarna - olika tillverkare och design, samma höga kvalitet.
Med en filékniv kan du enkelt göra sushi hemma.
Trancherkniv
Att tranchera betyder att man skär upp en bit kött innan den serveras, och det gör man nästan alltid om det inte rör sig om mindre styckdelar som i stället serveras hela. Med en bra trancherkniv förhöjs hela upplevelsen av att tillaga och servera kött. Du kommer kunna få till lövtunna skivor av julskinka lika enkelt som centimetertjocka skivor av exempelvis flankstek.
Tomatkniv
Denna typ av kniv är tillverkad för att kunna skära genom frukt och grönsaker som har ett hårt eller segt skal, som tomater. De flesta tomatknivar har ett tandat blad som effektivt sågar sig igenom det spänstiga skalet.
Ostkniv
Den lilla ostkniven har ett fint tandat blad för att kunna arbeta sig igenom allt ifrån hård Gruyère till mjuk Camembert lika lätt. Det finns även modeller som har små hål utskurna i bladet vilket gör att de mjuka ostarna inte fastnar på kniven.
Ostronkniv
Ostronkniven är liten med ett riktigt kraftigt blad för att kunna bryta igenom det hårda ostronskalet. Att försöka öppna ett ostron med en annan typ av kniv är inte bara skadligt för det ömtåliga knivbladet, det ökar också väsentligt risken för att du ska slita med kniven och skära dig illa.
Håll knivarna vassa så kommer du aldrig behöva handskas med söndertrasade tomater.
Behåll knivens skärpa
När du väl investerat i fina knivar vill du såklart underhålla dem så att de förblir vassa och effektiva. Man kan såklart välja att skicka in knivarna för slipning, men det är mer kostnadseffektivt att investera i en riktigt bra knivslip eller slipsten. Förr rekommenderades det inte att man slipade dyra knivar själv eftersom det fanns en risk att bladet skadades. Numera är knivsliparna så välutvecklade och genomarbetade att du med gott samvete kan slipa dem hemma.
Här hittar du riktigt bra knivslipar samt en omfattade köpguide som talar om allt du behöver veta om knivslipar.
Bra förvaring är A och O
Förutom att slipa knivarna vassa, är det också viktigt att förvara dem rätt så att inte eggen slits mer än nödvändigt. Genom att förvara dem i exempelvis ett knivblock eller på en knivlist kan du skydda knivarna på bästa sätt.
Knivblock
Ett knivblock kan se ut på olika sätt men grundfunktionen är densamma: du stoppar ner hela knivens blad i ett block så att den inte kommer i kontakt med någonting annat. Den vanligaste typen av knivblock är den klassiska som har skåror utskurna där du stoppar ner knivens blad, du förvarar alltså varje kniv som i ett litet fack. Fördelen med denna variant är att kniven helt säkert hålls separerad, nackdelen är att blocket inte alltid har fack som passar alla dina knivar. På senare år har det även kommit en annan variant med spröt som håller knivarna på plats.
Blocket kan vara runt eller fyrkantigt, och istället för fack i vilken kniven placeras är blocket fyllt med små strån som du sticker ner kniven i. Fördelen med denna variant är att du kan placera dina knivar precis som du vill, du får oftast plats med lite större knivar i denna typ av knivblock. Nackdelen är att du måste vara mer försiktig när du sätter ner knivarna så att du inte råkar stöta dem mot varandra.
Här har vi valt ut de bästa knivblocken i olika varianter.
Med ett knivblock förvarar du dina köksknivar så att eggen skyddas.
Knivlist
Den vanligaste typen av knivlist är den som monteras på väggen i köket. De är magnetiska vilket gör att de håller köksknivarna ordentligt på plats. Till skillnad från knivblocket, är knivlisten ett roligt alternativ som visar upp dina vackra köksknivar på ett fint sätt. Det finns knivlister i olika färger och längder, fundera på hur många knivar du vill kunna förvara på listen för att köpa rätt storlek. Kanske nöjer du dig med att ha dina mest använda knivar på listen, och resten i ett knivblock? Valmöjligheterna är oändliga. Det finns även knivlister som inte behöver monteras på väggen, som istället kan placeras på köksbänken med hjälp av ett stativ.
När du ska placera din kniv på listen är det bra att börja med bladets rygg och sedan "vika" ner kniven mot listen. När du ska ta loss kniven från listen gör du tvärtom: vinklar upp kniven så att bladryggen är det enda som har kontakt med listen, sedan lossar du kniven. På detta sätt skyddar du bladets känsliga egg från att nötas mot listen.
Klicka hem en riktigt bra knivlist redan idag för att hålla ordning på dina knivar på ett stilfullt sätt.